فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 9 (بهار 1387)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 9 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حدیث یوسف زاده، مه لقا قربانلی، فرشته قاسم زاده صفحات 1-8

    این مطالعه بردباری گیاه نی L. Phragmites australis را در برابر آرسنیک بررسی می کند. بدین منظور گیاهان از پنج ایستگاه در منطقه آلوده چلپو- کاشمر در شمال شرقی ایران جمع آوری شدند. اندازه گیری عناصر روی، منیزیم، آهن، کلسیم و آرسنیک در نمونه های جمع آوری شده پس از آماده سازی، با دستگاه اسپکترومتری جذب اتمی انجام شد. تمام قسمتهای گیاه نی قادر به حذف آرسنیک از خاک های آلوده هستند. بیشترین میزان انباشت آرسنیک در اندام های هوایی و ریشه ها به ترتیب 82/6 و 56/23 میلی گرم در کیلوگرم می باشد. آرسنیک عمدتا در ریشه انباشت می شود و مقادیر بسیار کم آن به اندام های هوایی انتقال داده می شود. الگوی تجمع آرسنیک در گیاه نی پس از ریشه های مویی به ترتیب در ریزوم، ساقه و برگ دارای بیشترین میزان خود می باشد. در این مطالعه همگام با جذب آرسنیک در گیاه نی جذب پتاسیم و آهن افزایش می یابد. در حالی که کلسیم و منیزیم در مقایسه با گیاهان کنترل تغییر قابل ملاحظه ای را نشان نمی دهند. همانندی الگوی انباشت آرسنیک و آهن در ریشه ها و افزایش 4 و 5/13 برابری جذب آهن به ترتیب در ریشه ها و ساقه های گیاهان جمع آوری شده از منطقه آلوده چلپو نسبت به گیاهان شاهد پیشنهاد می کند که درگیاه نی، آهن نقش اساسی را در سم زدایی ایفا می کند. این گیاه می تواند به عنوان یک گونه بردبار به آرسنیک معرفی شود و کشت آن در مقیاس گسترده باعث جذب میزان بالایی از آرسنیک در نواحی آلوده و به دنبال آن پاکسازی محیط از آرسنیک شود.

    کلیدواژگان: نی، آرسنیک، بیش انباشت، بردباری، چلپو
  • رقیه سیاه بالایی، حمید افشارزاده، شادمان شکروی صفحات 2-5

    در این پژوهش، سه گونه جدید سیانوفیت برای نخستین بار از ایران گزارش شده است. این گونه ها عبارتند از: Oscillatoria okeni Agardh ex.Gomont, O.earlei Gardner and O.bornetii Fritsch.. گونه های مذکور به صورت اپی دافیک و اندافیک از شالیزارهای استان گلستان، مجاور دریای خزر معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: ایران، تاکسونومی، سیانوفیتا، شالیزار
  • معصومه مازندرانی *، غلامرضا ناصری، محمدباقر رضایی صفحات 6-11

    گیاه دارویی داوودی وحشی با نام علمی Tanacetum parthenium L. یکی از گونه های مهم و ارزشمند دارویی استان گلستان است که در طب سنتی مردم آن منطقه از ارزش خاص دارویی مخصوصا به عنوان تب بر قوی، مسکن سردرد، کمردرد، دندان درد، دردهای قاعدگی، آسم و ضدالتهاب مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق به بررسی و مقایسه مهمترین مواد موثره ثانوی اندام های گیاه موردنظر در دو رویشگاه متفاوت و طبیعی جنوب شرق استان گلستان پرداختیم. نتایج نشان داد با افزایش ارتفاع بر میزان روغن اسانسی، فلاونویید و آلکالویید مخصوصا در برگ های گیاه افزوده می شود و تقریبا در هر دو رویشگاه ساقه گیاه فاقد متابولیتهای مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: Tanacetum parthenium L، روغن اسانسی، فلاونوئید، آلکالوئید، اندام ها، رویشگاه های متفاوت، استان گلستان
  • مهتاب شهرکی*، منیژه پاکروان، یونس عصری صفحات 9-19

    منطقه عین الکش با مساحت حدود 2500 هکتار در جنوب غربی کرمانشاه واقع شده است. حداقل ارتفاع منطقه 1550 متر و حداکثر ارتفاع 1850متر از سطح دریا می باشد. میانگین بارندگی سالانه منطقه 7/430 میلیمتر و متوسط دمای سالانه آن 1/15 درجه سانتیگراد است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی گونه های گیاهی و معرفی فلور منطقه، تعیین شکلهای زیستی گیاهان و پراکنش جغرافیایی آنها می باشد. به این منظور نمونه های گیاهی از زیستگاه های مختلف منطقه طی دوره رویشی سال 1385 جمع آوری و با استفاده از فلورهای مختلف شناسایی شدند. شکل های زیستی گونه های شناسایی شده تعیین گردید و طیف زیستی منطقه ترسیم شد. بر اساس اطلاعات به دست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه ها و منابع موجود، جایگاه منطقه از نظر جغرافیای گیاهی ایران مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 156 گونه و تقسیمات تحت گونه ای شناسایی شده از منطقه به 27 تیره و 118 جنس تعلق دارند. بیشترین غنای گونه ای در تیره های Asteraceae (32 گونه)، Fabaceae (27 گونه) و Poaceae (14 گونه) دیده می شود. در بین گیاهان منطقه تروفیت ها با 91 گونه (3/58 درصد) فراوان ترین شکل زیستی منطقه هستند. پراکنش 86 گونه (1/55 درصد) به ناحیه ایران تورانی منحصر می گردد که از این تعداد 12 گونه اندمیک ایران هستند.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، شکل زیستی، فلور، کوروتیپ، گونه های اندمیک، منطقه عین الکش
  • شادمان شکروی*، فریبا امیرلطیفی، مریم صفائی، ندا سلطانی صفحات 17-27

    در یک پژوهش چندوجهی، نشان ویژه سازی سیانوباکتریوم Fischerella sp. FS18 جمع آوری شده از شالیزارهای شمال ایران انجام گرفته است. علاوه بر بررسی مورفولوژی، تنوع پذیری مورفولوژیک در شرایط توام نور و pH و بررسی های اکوفیزیولوژیک شامل بقا، رشد و وضعیت رنگیزه ای، در شرایط متفاوت شوری، دما، شدت نور، pH و نیز بررسی مولکولی شامل وضعیت 16srRNA در سیانوباکتریوم انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که نشان ویژه سازی بر اساس بررسی های چند وجهی مبتنی بر مجموعه تنوع پذیری مورفولوژیک، فیزیولوژیک و فیلوژنیک، برای شفاف ساختن جایگاه تاکسونومیک این سیانوباکتریوم و معرفی جدیدی از آن می تواند برطرف کننده برخی ابهام ها باشد. در نهایت نمونه با تلفیقی از صفات چندوجهی تحت نام Fischerella ambigua (Nägeli) Gomont معرفی شده، توصیفی جدید از نمونه با تکیه بر نتایج بدست آمده ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: ایران، تاکسونومی، سیانوباکتریوم، شالیزار، فیشرلا
  • علی اصغر مجروحی * صفحات 20-28

    گونه ایرانی منوتیپیک Zhumeria  majdae Rech. f. که با نام محلی مورخوش شناخته می شود، اخیرا به عنوان یک گونه متعلق به یک جنس جدید بنام زومریا (Zhumeria) از تیره نعناع معرفی شده است. این گیاه از نظر پراکنش محدود به جنوب ایران و استان هرمزگان است. برگ های گیاه مورخوش سالیان متمادی است که به عنوان یک داروی شفابخش برای درد معده و یک ضدعفونی کننده قوی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق نوع و مقدار ترکیبات موجود در اسانس برگ و ساقه گیاه  مورخوش در مرحله رویشی که از منطقه کوه گنو واقع در30 کیلومتری شمال بندرعباس جمع آوری شده بود، از طریق تکنیک های GC و GC/MS مورد بررسی قرار گرفت. در اسانس برگ و ساقه به ترتیب تعداد 22 و 19 ترکیب شیمیایی شناسایی شدند. بازده تولید اسانس برگ و ساقه به ترتیب 5/7 و 3/0 درصد بود. دو ترکیب لینالول و کامفور جزو گروه ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس هستند، در حالی که ترکیبات آلفا پینن، کامفن، لیمونن، آلفا ترپینیول، کاریوفیلن اکسید و میرسن جزء گروه ترکیبات با مقادیر کم محسوب می شوند و در گروه دوم قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: اسانس، اندمیک، کامفور، لینالول، مورخوش، Zhumeria majdae
  • ندا سلطانی*، لادن بافته چی، شادمان شکروی صفحات 29-36

    پاکسازی محیط های آبی و خاکی از پساب های هیدروکربنی ناشی از آلودگی های نفتی از توجه و اهمیت بسیاری برخوردار است. یکی از راه های رفع آلودگی، استفاده از ریزجلبک ها و از جمله سیانوباکتری ها می باشد. در این تحقیق اثر یک نوع پسماند کارخانه گل روغنی (شامل 70% گازوییل) بر روی بقاء و رنگیزه های سه سیانوباکتری (Oscillatoria + Calothrix، Nostoc و Calothrix) به شکل خالص و مخلوط بررسی گردید. این سیانوباکتری ها از خاک ساحل اروندرود در شهر آبادان جدا گشتند. نتایج حاکی از آن است که میزان بیومس در نمونه اول حدود سه برابر نمونه های دیگر است. روند رشد در این نمونه افزایشی و در دو نمونه دیگر ابتدا روند کاهشی داشته و سپس بعد از حدود یک هفته به فاز ساکن رسیده است. هر سه نمونه بقای خود را در تیمارهای اعمال شده حفظ نموده و ترکیب نفتی برای هیچکدام از نمونه ها سمیت مرگ آوری تولید نکرده است. میزان کلروفیل در نمونه ها با میزان بیومس تطابق داشته و در نمونه اول حدود سه برابر نمونه های دوم و سوم می باشد. بطورکلی نتایج حاصل از این آزمایش حاکی از مقاومت این سه نمونه در مقابل اعمال تیمار ترکیب نفتی بوده و پتانسیل این سیانوباکتری ها را برای استفاده از آن ها برای تجزیه آلودگی ناشی از ترکیبات نفتی را نشان می دهد. ضمن اینکه نتایج برای اولین بار برای ریزجلبک های بومی ایران گزارش می گردند.

    کلیدواژگان: آلودگی، بقاء، ترکیبات نفتی، رشد، رنگیزه، سیانوباکتری
  • محمدرضا داداشی *، علیرضا احمدزاده، ابوالقاسم محمدی بندارخیلی، بهرام علیزاده صفحات 37-48

    به منظور بررسی همبستگی عملکرد دانه با اجزاء آن و برخی از صفات مورفولوژیک در گلرنگ های بهاره، 30 ژنوتیپ مختلف گلرنگ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مورد اندازه گیری شامل ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق اصلی، وزن طبق اصلی، تعداد طبق یک بوته، وزن تک بوته، زمان گل دهی، زمان رسیدگی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هکتولیتر، وزن 100 دانه، درصد روغن دانه و عملکرد روغن بود. نتایج بدست آمده نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ های مورد مطالعه در اکثر صفات وجود داشت. عملکرد دانه با صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هکتولیتر، عملکرد بیولوژیک و عملکرد روغن رابطه مثبت و معنی داری داشت. استفاده از سه روش رگرسیون گام به گام، صعودی و نزولی نشان داد، در هر سه روش بیشترین تغییرات عملکرد دانه توسط صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق اصلی، وزن هکتولیتر و وزن100 دانه ایجاد شده است. تجزیه ضرایب همبستگی عملکرد دانه با صفاتی که بیشترین تغییرات عملکرد دانه را ایجاد کردند به همراه چهار صفت زمان رسیدگی، تعداد طبق در بوته، وزن طبق اصلی و درصد روغن نشان داد، صفات ارتفاع بوته، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق اصلی، وزن هکتولیتر و وزن 100 دانه دارای اثرات مستقیم مثبت و صفات زمان رسیدگی و درصد روغن اثرات مستقیم منفی، روی عملکرد دانه داشته اند. بزرگترین اثر مربوط به وزن 100 دانه (352/0) و کوچکترین آن مربوط به تعداد طبق در بوته (138/0) بود. بررسی رگرسیون صفت وزن 100 دانه با برخی از صفات دیگر نشان داد که دو صفت وزن طبق اصلی و تعداد دانه در طبق اصلی، اصلی ترین صفات موثر بر صفت وزن 100 دانه بودند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تجزیه علیت، عملکرد دانه، گلرنگ، همبستگی
  • مریم نیاکان*، اعظم احمدی، عباسعلی نوری نیا صفحات 49-57

    ترکیبات آللوشیمیایی علاوه بر مهار رشد علف های هرز بر گیاهان زراعی نیز اثرات نامطلوبی دارد که بایستی در تناوب های زراعی مورد توجه قرار گیرد. کلزا از جمله گیاهانی است که دارای توان دگر آسیبی می باشد که بخش وسیعی از مناطق شمالی کشور را به خود اختصاص داده است. سویا نیز از جمله گیاهان استراتژیک می باشد که پس از کلزا کشت شده و می تواند تحت تاثیر ترکیبات آزاد شده از بقایای کلزا قرار گیرد. در این پژوهش اثر غلظت های مختلف عصاره آبی کلزا (رقم هایولا 401) شامل 0 (شاهد) ، 5 ،10، 15 و 20 درصد بر رشد و برخی ترکیبات آلی موجود در ریشه و گرهک سویا (رقم گرگان 3) 50 روز پس از کاشت در شرایط گلدانی مورد مطالعه قرار گرفت تا چگونگی پاسخ بخش زیر زمینی این گیاه به ترکیبات آللوشیمیایی موجود در عصاره آبی کلزا مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت عصاره کلزا وزن تر و خشک ریشه سویا تفاوت معنی داری نیافت، ولیکن وزن تر و خشک گرهک کاهش را طی نمود. همچنین با ازدیاد غلظت عصاره کلزا از میزان پرولین ریشه و گرهک و نیز پروتیین ریشه سویا کاسته و با افزایش غلظت عصاره بر میزان پروتیین گرهک سویا افزوده شد. همچنین ترکیبات فنلی ریشه سویا نیز همسو با افزایش غلظت عصاره کلزا افزایش یافت ولیکن از مقدار این ترکیبات در گرهک کاسته شد که این کاهش قابل ملاحظه بود.

    کلیدواژگان: پروتئین، پرولین، دگرآسیبی، ریشه، سویا، فنل، قند های محلول، کلزا، گرهک
  • حسن مدرس زاده *، مه لقا قربانلی، محمدعلی رضایی صفحات 58-65

    رقم های مختلف از یک گونه، آنزیم های مختلفی را به منظور مقابله با تنش فعال می نمایند که شامل سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز، آسکوربات پراکسیداز بوده و نقش مهمی را در دفاع از گیاهان در برابر انواع اکسیژن واکنشگربازی می کنند. هدف از این پژوهش، مطالعه تفاوت رفتاری آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز وآسکوربات پراکسیداز در دو رقم سویا شامل پرشینگ و DPX در برابر تنش خشکی و غرقابی وبررسی اثر تنش های مختلف آبی بر روی میزان فعالیت آنزیم های مذکور بود. درنتیجه آزمایشی در شرایط گلدانی انجام گرفت و تیمارهای آبی20، 40، 60 و80 درصد ظرفیت اشباع آب خاک بر روی آنها اعمال گردید. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی تفاوتهایی را از نظر نوع تنش و نوع اندام نشان دادند، به نحوی که فعالیت آنزیم پراکسیداز در ریشه و گرهک تحت دو تنش غرقابی و خشکی افزایش یافت، اما در برگ فعالیت آنزیم تحت تنش خشکی و غرقابی تفاوت معنی داری را نشان نداد و تنها در رقم پرشینگ، فعالیت آنزیم در تنش خشکی افزایش معنی داری را نشان داد. فعالیت آنزیم کاتالاز در دو اندام برگ و ریشه در رقم DPX در تنش غرقابی و در رقم پرشینگ در تنش خشکی افزایش یافت و در سایر تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در برگ به ازاء کاهش میزان آبیاری کاهش یافت، اما در ریشه فعالیت آنزیم نامبرده در رقم DPX تحت تنش غرقابی و در رقم پرشینگ تحت تنش خشکی افزایش معنی داری را نشان داد. نتایج مطالعات مشخص نمود که فعالیت آنزیم می تواند با توجه به نوع رقم، نوع تنش وحتی نوع اندام

    کلیدواژگان: : آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، تنش آبی، سویا، کاتالاز
|
  • H Yousefzadeh, Mh Ghorbanli*, F Ghassemzadeh Pages 1-8

    This study was examined arsenic tolerance in Phragmites australis L, common reed. We collected plants from five contaminated stations in Chelpo-Kashmar, northeast Iran. Determination of As, Fe, Ca, Mg and Zn was done by atomic absorption spectrometry on the prepared samples. All parts of common reed had efficiencies for removal As from contaminated soils. Maximum accumulation in shoot and roots of common reed was 6.82 and 23.56 mg Kg-1 respectively. Arsenic accumulated mainly in roots of common reed and only minor amount of As translocated to shoot. In P. australis accumulation model followed as this order Root>Rhizome>Stem>leave. In this study following As increment, uptake of K and Fe increased while Ca and Mg didn’t significantly different in contrast to control plants among stations. Root accumulation model similarity between Fe and As and increment 4 and 13.5 times of Fe in root and shoots of contaminated plants in contrast to control plants suggested that Fe play a key role in As detoxification in this plant. Common reed has a good potential to be used for removing As from polluted environment.

    Keywords: Arsenic, Chelpo, common reed, Hyperaccumulation, Tolerance
  • R Siahbalaie, H Afsharzadeh, Sh Shokravi * Pages 2-5

    In this study, three Cyanophyceae species new for Iran are reported. These specimens are Oscillatoria okeni Agardh ex.Gomont, O.earlei Gardner and O.bornetii Fritsch. They were determined to be epidaphic and endaphic which were found at the paddy-field of Golestan province north of Iran and near the Caspian Sea.

    Keywords: Cyanophyta, Iran, Paddy-Field, Taxonomy
  • M Mazandarani *, Gh Naseri, Mb Rezaei Pages 6-11

    Tanacetum parthenium L. is one of the most important medicinal herbs, has been used by the rural people of Golestan province for sedative pain, fever, headache, arthritis, asthma, toothache and menstrual disorders.Variation in bioactive components of Tanacetum parthenium L. were studied and compared for their essential oil, flavonoids and alkaloids of different parts of plant in two geographical regions of this province. Results showed T. parthenium which originated from 2200m produced the highest essential oils, flavonoids and alkaloids, especially in leaves but with low quality and quantities and reduced in flowers. Further more stem have not any bioactive components in two regions.

    Keywords: Tanacetum parthenium L, Essential oil, flavonoid, alkaloid, Golestan province
  • M Shahraki*, P Pakravan, Y Asri Pages 9-19

    Einolkosh region covers an area of 2000 hectares situated in the southwest of Kermanshah. Minimum and maximum altitudes of study area are 1550 and 1850 m, respectively. Mean annual precipitation of the area is 430.7mm and mean annual temperature is 15.1˚C. The aim of this research was to identify the plant species, introducing the flora, determination of life forms and geographical distribution of species in the area. For this purpose, plant samples were collected from different habitats of the area during growing seasons in 1385. The biological spectrum of the area was plotted by means of life forms results. The position of the area within Iran’s phytogeography classification was studied based on geographical distribution data. In this study, 156 species are collected and identified. These species belong to 27 families and 118 genera. The following families had the highest number of species: Asteraceae (32 species), Fabaceae (27 species) and Poaceae (14species). Therophytes with 91 species (58.3%) are the most frequent life form. Investigation on geographical distribution of species showed 86 species (55.1 %) belong to Irano–Turanian region. Of these, 12 species are endemics of Iran.

    Keywords: Chorotype, Einolkosh area, Endemic species, Flora, Iran, Kermanshah province, Life form
  • Sh Shokravi*, F Amirlatifi, M Safaie, N Soltani Pages 17-27

    In a multidisciplinary way, taxonomical characterization of the cyanobacterium Fischerella ambigua (Nägeli) Gomont, collected from paddy-fields of North of Iran have been investigated. Beside morphologies, ecophysiological studies including survivsl, growth and pigment composition at different condition of salinity, temperature and light intensity, and molecular investigations including 16S rRNA gene sequences of the cyanobacterium have been considered. The results indicate the drastic underestimation of the physiological and phylogenetic diversity of these cyanobacteria by the current morphology-based classification and the clear need for new taxa.

    Keywords: Cyanobacteria, Fischerella ambigua, Iran, Paddy-Fields, Taxonomy
  • A.A. Majrouhi * Pages 20-28

    The monotypic Iranian Zhumeria majdae (Lamiaceae), known locally by the name of Mohrekhosh, was recently described as the first member of a new genus (Zhumeria). It has a limited geographical rang in southern Iran at Hormozgan province. The leaves have been used for many years as a curative for stomachaches and an antiseptic. In this research, the constituents of essential oils of Zhumeria majdae leaves and stem in Geno mountain of Hormozgan province were analyzed via GC and GC/MS and compared together. The oil yield of the dried leaves and stem by hydrodistillation were 7.5 and 0.3 %, respectively (v/w). 22 and 19 compounds were identified. The major constituents were Linalool and Camphor, which they belong to first group. Wheras, compounds, like alpha-Pinene, Camphene, Limonene, Alpha-terpineol, Caryophyllene oxide and Myrcene belong to second group.

    Keywords: camphor, Endemic, Essential oil, linalool, Mourekhosh, Zhumeria majdae
  • N Soltani *, L Baftehchi, Sh Shokravi Pages 29-36

    Remediation of petroleum polluted soil and water is very important. One of the pathways of oil remediation is usage of microalgae and cyanobacteria. In this research the effects of oiled based drilling mud waste (including 70% gasoline) on survival, growth and pigments of three cyanobacteria (Oscillatoria+Calothrix, Nostoc, Calothrix) in mix and unialgal forms were investigated. These cyanobacteria were isolated from soil of Arvand-rood in Abadan city. Results indicated that biomass of first sample was three fold of other samples. Growth rate in first sample was increasingly. In second and third samples, growths were decreased and reach to stationary phase after one week. All samples survived in treated experiments and oil compound did not have any toxic effects of them. Chlorophyll contents were similar to biomass and in first sample were three fold of others. Totally, results showed the resistance and potential of these species to degradation of oil pollution. Also these results are the first report from oil polluted fields of Iran.

    Keywords: Cyanobacteria, growth, Oil components, pigment, pollution, Survival
  • M Dadashi*, A Ahmadzade, M Mohammadi Bandarkheyli, B Alizade Pages 37-48

    In order to study the correlation between grain yield and its components with some morphological characterstics, an experiment was conducted at the research station of Faculty of Agriculture, Islamic Azad University–Shabestar Branch in 2005. This experiment was arranged in a Randomized Complete Block Design with three replications, and 15 traits were measured. The results of analysis of variance showed that significant difference exist among genotypes in almost traits. Positive and significant relationships were found among grain yield with plant height, hectoliter weight, biological yield and oil yield but non-significant relationship was seen among grain yield with number of head per plant and oil percentage. Stepwise regression and path coefficient analysis of grain yield as dependent variables indicated that plant height, number of seeds per head, 100-seed weight and hectoliter weight had positive and a high effect on the grain yield. The greatest effect was related to the 100-seed weight (0.352) and the least effect was from the number of head per plant (0.138) on grain yield. The main head weight and number of seed per head impacts the most changes on 100-seed weight.

    Keywords: Grain yield, Path analysis, Safflower, Correlation
  • M Niakan *, A Ahmadi, A Norinia Pages 49-57

    Allelochemical compounds inhibit weed growth and have undesirable effects on crop plants that should attended in croprotation. Canola is a allelopathic plant that is cultivated in north of Iran .Soybean is a strategic plant that is planted after canola and be affected by released compounds of canola residue. In this research effect of different concentrations of aqueous extract of canola (cv Hyolla 401) includes 0(control), 5%, 10%, 15% and 20% on growth and some of the organic compounds such as soluble sugars, proline, protein, phenolic compounds in root and nodule of soybean (cv Gorgan 3) after 50 days were studied until their response to canola allelochemicals were evaluated. The results showed that by increasing of canola extract concentration fresh and dry weight soybean root did not change significantly while in nodule increased. Amounts of proline and total protein in soybean root in higher concentrations decreased and in nodule also decreased mostly. By increasing extract concentration of canola phenolic compounds in root increased but in nodule decreased that was significant.

    Keywords: Allelopathy, Canola, Nodule, Phenole, Proline, Protein, Root, soybean, Soluble sugars
  • H Modareszadeh *, M Ghorbanli, M Rezaei Pages 58-65

    Different cultivars of one species activate various enzymes such as superoxide dismutase, catalase, peroxidase, glutathione reductase and ascorbate peroxidase in order to defense against the water stress.These enzymes have important role in plant defense against the reactive oxygene species. In this study, behavior different of peroxidase, ascorbate peroxidase and catalase and effects of water stress on activity of them against drought and flooding were investigated in two soybean cultivars (Glycine max L. cv. Pershing and cv. DPX). An experiment was carried out under potting conditions and 4 treatments (20, 40, 60 and 80% of water saturation capacity) were used. Antioxidant enzymes indicated differences with stress and organ. Peroxidase activity increased in nodule and root under drought and flooding stress but in leaf, peroxidase activity increased in lower water contents (20 and 40%) and in DPX, significant difference did not shown in the all. In both studied organs, catalase activity increased in flooding and drought, in DPX and Pershing, repectively but significant difference did not shown in other treatment. In the leaf, ascorbate peroxidase activity decreased with decreasing in irrigation but in root, its activity indicated significant increaseing in flooding and drought, in DPX and Pershing, repectively. Results indicated that enzymetic activity can vary by cultivar, stress and organ type, too.

    Keywords: ascorbate peroxidase, Catalase, peroxidase, Soybean, Water Stress